Domowy chrzan krok po kroku. Jak łatwo zetrzeć chrzan?

Dodano:
Chrzan Źródło: Shutterstock / grating horseradish
Nic nie zastąpi domowego chrzanu – to niezaprzeczalne. Jedyny minus to samo tarcie korzenia chrzanu. Ta czynność może wywołać prawdziwy potok łez, ale są sposoby, żeby tego uniknąć.

Jeśli raz spróbujesz domowego chrzanu, zrozumiesz, dlaczego warto włożyć odrobinę wysiłku w utarcie twardych korzeni. Aromat i ostrość nie równają się w niczym z kupnym chrzanem i to ty decydujesz, jak go doprawić.

Jak zetrzeć chrzan bez łez?

Największe wyzwanie przy szykowaniu domowego chrzanu to jego utarcie. Jest kilka sposobów, aby uniknąć płaczu przy tej czynności. Przede wszystkim zawsze należy to robić przy otwartym oknie, a jeśli masz taką możliwość to na balkonie czy tarasie. Babciny sposób to także wcześniejsze namoczenie chrzanu w lodowatej wodzie albo lekkie zmrożenie korzeni.

Jest jeszcze jeden sposób, który pozwoli szybko uporać się z korzeniem chrzanu. Jeśli masz w domu wyciskarkę wolnoobrotową, możesz przepuścić przez nią chrzan, a następnie wymieszać wiórki z sokiem.

Jak zrobić domowy chrzan?

Przy tarciu chrzanu warto pamiętać o kilku rzeczach. Chrzan bardzo szybko ciemnieje w kontakcie z powietrzem, dlatego najlepiej od razu zakwasić go lekko sokiem z cytryny lub octem jabłkowym. Jeśli chcesz, aby chrzan był nieco łagodniejszzy, możesz przelać go wrzątkiem. Możesz też dodać gorącej wody to już utartego chrzanu, jeśli jest zbyt suchy.

Tarty chrzan można przechowywać w lodówce (w czystym słoiku) przez ok. 4 tygodnie. Można go doprawić według uznania odrobiną octu lub soku z cytryny, cukrem i solą. Jeśli chcesz uzyskać łagodny i kremowy chrzan, przed podaniem wymieszaj go z kilkoma łyżkami gęstej śmietany. Możesz też dodać do chrzanu majonez albo gęsty jogurt naturalny. Jeśli chcesz uzyskać domową ćwikłę – wymieszaj chrzan z tartymi, gotowanymi buraczkami (i ewentualnie odrobiną śmietany).

Domowy tarty chrzan jest także idealny do doprawiania wielkanocnych zup i sałatek. Łyżka domowego chrzanu idealnie podkręci smak żurku czy sałatki jarzynowej.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...